Categorieën
Candidate Experience Employer Branding

Wat kost een slechte Candidate Experience?

Leestijd: 7 minuten

Veel werkgevers die ik tegenkom investeren vaak grote bedragen in employer branding en jobmarketing (sommige organisaties ook niet maar dat is voor een ander blog). Denk hierbij aan investeringen in EVP-ontwikkeling, werken bij site en mediacampagnes.

Waar men minder tijd/geld in steekt is de candidate experience. Met andere woorden, wat gebeurt er met mijn kandidaat die ik na veel euro’s eindelijk heb verleid om te solliciteren? Bied ik een niet zo’n prettige ervaring, wat helaas vaak voorkomt, dan is een groot deel van de investeringen in employer branding en jobmarketing voor niets geweest. Er zijn namelijk drie vervelende dingen die gebeuren als je te weinig oog hebt voor de candidate experience.

Verlies van kandidaten

Wanneer kandidaten een niet prettige ervaring hebben gebeuren er twee dingen. Allereerst loop je het risico dat kandidaten die je nu in het sollicitatieproces hebt uitstappen. Hierdoor houd je dus minder kandidaten over. Tweede is dat kandidaten/mensen met elkaar praten en de vervelende ervaringen bij andere toekomstige kandidaten terecht komen. Zo loop je het risico dat deze in de toekomst niet meer solliciteren en je minder kandidaten overhoudt.

Reputatieschade

Kandidaten met een slechte ervaring hebben niet alleen effect op het werkgeversmerk, maar ook op het corporate merk oftewel de reputatie van de organisatie. Reputatieschade kost vaak jaren om te herstellen en kost je als organisatie (onnodig) veel tijd en geld.

Omzetverlies

Vooral bij consumentenmerken (maar ook bij B2B bedrijven) leidt een slechte kandidaat ervaring ertoe dat er minder bij de organisatie gekocht wordt. De kandidaat is immers ook vaak een consument die bij bijvoorbeeld een slechte kandidaat ervaring bij een supermarktketen ook zomaar zijn/haar boodschappen ergens anders gaat doen.

Misschien is de candidate experience wel even belangrijk of misschien wel belangrijker dan een goede EVP. Het is in ieder geval de moeite waard om de huidige candidate experience van jouw organisatie eens goed te onderzoeken.

Hoeveel kost de candidate experience jouw organisatie op dit moment?

Dit blog is geschreven door Sandor Snoeren

Eens sparren over wat de status is van jouw canididate experience?

Sandor Snoeren

Managing director