Categorieën
Jobmarketing

Wat is een goede vacaturetekst?

Leestijd: 13 minuten

Het belangrijkste stuk tekst binnen heel recruitment is de vacaturetekst. Als de vacaturetekst niet klopt dan zullen er onvoldoende (soms geen) kandidaten reageren en blijft de vacature dus onvervuld. Als recruiter of arbeidsmarktcommunicatiespecialist is het dan ook van cruciaal belang dat de vacatureteksten die geschreven worden van hoge kwaliteit zijn en daarmee het maximale aantal juiste kandidaten genereert.

Veel recruiters denken dat vacatureteksten vooral ‘mooi’ geschreven moeten zijn. Met creatief taalgebruik en mooie volzinnen. Natuurlijk helpt het als je een begenadigd en creatief schrijver bent maar de meeste van ons zijn dat niet. Het gaat bij vacatureteksten niet om mooi schrijven maar om ‘conversiegericht’ schrijven. Wat we hiermee bedoelen is dat je zodanig schrijft dat je het maximaal aantal passende kandidaten weet te verleiden om te solliciteren. Conversiegericht schrijven heeft dan ook meer impact op jouw resultaten dan ‘mooi’ schrijven’

Het goede nieuws daarbij is dat conversiegericht schrijven relatief makkelijk kunt leren. Een conversiegerichte vacaturetekst voldoet namelijk aan vier criteria.

Doelgroepgericht

De grootste impact op het aantal sollicitanten dat jouw vacaturetekst weet te genereren is dat de vacaturetekst doelgroepgericht geschreven is. Wat we hiermee bedoelen is dat jouw vacaturetekst zogenaamde Unique Selling Points (USP’S) bevat. USP’s zijn aspecten van werk- en werkgeverschap die de doelgroep waarvoor jij de vacaturetekst schrijft belangrijk vindt. Dit betekent dat je je zult moeten verdiepen in welke aspecten dit zijn. Deze aspecten verschillen namelijk per doelgroep. USP’s voor een Electro monteur zijn wezenlijk anders dan die voor een financial controller. Je hebt dus inzicht in de doelgroep nodig (middels doelgroep intelligence) om een inhoudelijk aantrekkelijke vacaturetekst te schrijven.

Structuur

Het gestructureerd aanbieden van de informatie in jouw vacaturetekst is ook van groot belang. Onderzoek laat namelijk zien dat mensen vacatureteksten binnen 55 seconden scannen en daarna bepalen of ze de vacaturetekst nog wat aandachtiger gaan lezen. Het is dus zaak dat je de vacaturetekst op een gestructureerde wijze aanbiedt zodat de lezer snel het gevoel krijgt of aandachtig lezen de moeite waard is. Onderstaand een aantal tips die helpen bij een optimale structuur:

 • Zorg dat je jouw vacaturetekst altijd begint met de meest krachtige USP (zie doelgroep gerichtheid) dat zorgt ervoor dat je de lezer in jouw tekst trekt en verleidt om verder te lezen.
 • Vertel als tweede een aantal harde aspecten van de functie zodat potentieel geïnteresseerden zichzelf in of uit kunnen screenen. Denk hierbij aan:
  • Salaris
  • Locatie
  • Benodigde opleidingsniveau en richting
  • Benodigde aantal jaren werkervaring
  • Eventuele benodigde certificeringen
 • Vertel verder iets over de functie en de uitdagingen die die biedt aan potentiële sollicitanten.
 • Vertel als vierde hoe het team eruitziet waarin iemand gaat werken. Onderzoek laat zien dat mensen zich eerst oriënteren op een functie, dan het team waarin ze terechtkomen en dan pas de organisatie. Zorg dus dat de lezer verder verleidt wordt tot doorlezen door een aantrekkelijk maar ook realistische beschrijving van het team.
 • Als één na laatste voeg je een beschrijving van de organisatie toe. Ga hier niet een ‘corporate verhaal’ neerzetten maar gebruik elementen uit het employerbrand om de organisatie te beschrijven.
 • Sluit als laatste altijd af met een krachtige ‘call to action’ om te zorgen dat de lezer ook daadwerkelijk op de sollicitatieknop gaat klikken.

Schrijfstijl

Bij schrijfstijl zijn er veel aspecten te benoemen waarop je zou willen letten. Aan de ene kant heb je een aantal kwantitatieve zaken waar je op wil letten zoals aantal woorden per zin, paragraaf en hele tekst. Maar ook een aantal kwalitatieve zaken zoals ‘tone of voice’, gebruik van clichéwoorden, aandacht voor diversiteit en inclusie en natuurlijk ook creativiteit van wat je schrijft.

Vindbaarheid

Als laatste is vindbaarheid van jouw vacaturetekst uitermate belangrijk. Je kunt nog zo’n mooie tekst schrijven maar als deze door niemand gevonden wordt dan zul je ook geen sollicitaties krijgen.

Zo’n 90% van mensen die op zoek gaan naar een nieuwe baan start hun zoektocht via een zoekmachine, vaak Google. Dit betekent dus dat jouw vacaturetekst zodanig geschreven moet zijn dat deze hoog in de zoekresultaten van Google verschijnt (we noemen dit ook wel Search Engine Optimization oftewel SEO). De drie belangrijkste zaken waarop je wil letten zijn:

 • Heb je de juiste vacaturetitel gebruikt. Op het moment dat je de functietitel van jouw organisatie gebruikt maar die wordt door niemand gebruikt om te zoeken dan word je dus nooit gevonden. Doe dan ook onderzoek naar hoe de doelgroep zich in de arbeidsmarkt noemt en gebruik die vacaturetitel.
 • Gebruik je de juiste keywords? Zorg ervoor dat je in de vacaturetekst woorden gebruikt waar de doelgroep op zoekt (zowel actief zoekenden als niet actief zoekenden). Let op dat je niet te kunstmatig deze keywords in je tekst gebruikt waardoor de tekst onleesbaar wordt.
 • Optimaliseer voor Google for Jobs. Zorg ervoor dat jouw vacaturetekst goed ‘indexeerbaar ‘is voor Google for Jobs (de vacaturezoekmachine van Google). Google stelt hierbij een aantal tekstuele en technische eisen aan de vacaturetekst. Google hier even op dan weet je welke eisen dit zijn.

Succes met het schrijven van goed converterende vacatureteksten!

Leer hoe je in één klik de perfecte vacaturetekst genereert

Jeroen Henriet

Accountmanager