Categorieën
Jobmarketing

Wat is doelgroep intelligence?

Leestijd: 13 minuten

Als je als organisatie succesvol de arbeidsmarkt wil bewerken dan is het de beschikking hebben over doelgroep intelligence cruciaal. Maar wat is doelgroep intelligence eigenlijk?

‘Doelgroep intelligence is inzicht in de demografie, beweegredenen en oriëntatie en mediagedrag van arbeidsmarkt doelgroepen die van belang zijn in het succesvol aantrekken van nieuw talent voor een organisatie’

Belangrijk in deze definitie is dat er drie elementen van inzicht nodig zijn (demografie, beweegredenen en oriëntatie en mediagedrag). Verder zijn deze inzichten van belang in het aantrekken van nieuw talent voor de organisatie.

Waarom doelgroep intelligence inzetten?

Wanneer je geen inzicht hebt in een doelgroep dan is het zeer lastig om deze doelgroep te bereiken en te bewegen richting een baan bij jouw organisatie. De arbeidsmarkt bewerken zonder inzicht in een doelgroep is hetzelfde als van Amsterdam naar Parijs rijden zonder Google maps en zonder bewegwijzering langs de kant van de weg. Kortom zonder doelgroep intelligence ga je moeten vertrouwen op wilde gokken waarbij de kans op ‘verdwalen’ op de arbeidsmarkt levensgroot is.

Dit probleem wordt nog verder vergroot als jouw arbeidsmarktconcurrenten wel de beschikking hebben over doelgroep intelligence en jou dus continu te slim af zijn. Overigens bepaald ook de kwaliteit (betrouwbaarheid) van de doelgroep intelligence wie uiteindelijk de wedstrijd op de arbeidsmarkt wint. Ga je doelgroep intelligence gebruiken/inkopen let dan altijd op de betrouwbaarheid van de data.

Soorten doelgroep intelligence

Zoals al eerder vermeldt zijn er drie soorten doelgroep intelligence. Elke soort doelgroep intelligence heeft zijn eigen manier van inzetten. De combinatie zorgt er uiteindelijk voor dat je maximaal succesvol bent op de arbeidsmarkt.

Demografische data

Demografische data zijn de ‘getalsmatige’ eigenschappen van een doelgroep. Voorbeelden hiervan zijn doelgroep grootte, geografische spreiding, man/vrouw verhoudingen en opleidingsniveaus. Demografische data gebruik je voor twee doeleinden.

Allereerst om verwachtingen van de organisatie rondom haalbaarheid van bepaalde wervingen te bepalen. Als je bijvoorbeeld weet dat een doelgroep zeer klein is en ook niet goed vertegenwoordigd in de regio van jouw organisatie gaat het lastig worden snel succesvol te werven.

Als tweede kun je demografische data gebruiken om jouw wervingstactiek slim in te zetten. Weet je bijvoorbeeld dat een doelgroep met name uit vrouwen bestaat dan kun je een meer vrouwelijke communicatiestijl in jouw vacaturetekst hanteren.

Beweegredenen

Bij beweegredenen krijg je inzicht in wat een doelgroep belangrijk vindt in werk en werkgeverschap. Zo zou je dan kunnen weten dat developers zichzelf als expert ontwikkelen een belangrijke reden vinden om over te stappen van werkgever. Op het moment dat je in kan spelen op specifieke beweegredenen in jouw vacature of doelgroep teksten dan zal de doelgroep een stuk sneller in beweging komen.

Media- en oriëntatiegedrag

Wanneer je weet welke kanalen een doelgroep gebruikt wanneer zij zich oriënteren op een nieuwe baan maar ook wat hun algemeen mediagedrag is dan weet je hoe je een doelgroep kan bereiken.  Dit heeft twee grote voordelen. Ten eerste kan je überhaupt de doelgroep bereiken; wanneer ik bijvoorbeeld snapchat inzet en de doelgroep zit daar niet dan krijg ik mijn vacature nooit onder de aandacht. Als tweede zorgt inzicht ervoor dat je niet voor bepaalde kanalen gaat betalen waar de doelgroep niet of minder aanwezig is. Op deze manier ‘verbrandt ‘je niet onnodig jouw (media)budget.

Waarvoor zet je doelgroep intelligence in?

Doelgroep intelligence binnen recruitmentmarketing zet je op twee niveaus in; doelgroepmarketing en jobmarketing.

Allereerst kan je doelgroep intelligence inzetten om aan doelgroepmarketing te doen. Met doelgroepmarketing bedoelen we dat je een doelgroep bewerkt zonder dat je direct sollicitaties als resultaat wil hebben. Bij doelgroepmarketing gaat het meer om bekendheid en voorkeur voor de eigen organisatie te creëren onder de doelgroep zodat als zij in de toekomst op zoek zijn naar een baan zij als eerste aan jouw organisatie denken. Uiteraard kan je veel beter aan doelgroepmarketing doen als je weet wat je tegen de doelgroep moet zeggen en hoe je ze kan bereiken.

Als tweede kan je doelgroep intelligence ook inzetten binnen jobmarketing. Hierbij ben je wel op zoek naar directe sollicitaties en gebruik je inzichten om jouw vacaturetekst doelgroepgericht te schrijven en vervolgens via de juiste kanalen te communiceren met de doelgroep.

We hopen je met dit blog geïnspireerd te hebben om ook slimmer de arbeidsmarkt te bewerken met behulp van doelgroep intelligence.

Wil je meer weten over doelgroep intelligence?

Sandor Snoeren

Managing director