Categorieën
Jobmarketing

Vacatureteksten; Mooi schrijven of conversiegericht schrijven?!

Leestijd: 6 minuten

In de markt kom ik nog wel eens vacaturetekst trainingen tegen die erop gericht zijn om recruiters of recruitment marketeers te leren hoe ze een creatieve ‘mooie’ vacaturetekst schrijven.
Nu is er natuurlijk niets mis met een mooie creatief geschreven vacaturetekst, maar de meeste recruiters zijn geen begenadigde schrijvers en de meest vacaturehouders ook niet. Maar is het eigenlijk wel nodig om een creatieve vacaturetekst te schrijven?

Over het algemeen draagt het zeker bij aan de conversie van sollicitanten op jouw vacaturetekst als deze creatief geschreven is, maar daar ligt zeker niet het zwaartepunt. Er zijn vier aspecten die tezamen bijdragen aan de ultieme conversie van sollicitanten op een vacaturetekst.

Doelgroepgericht schrijven

Een van de grootste factoren in een succesvolle vacaturetekst is of deze gericht op de doelgroep is geschreven. Een monteur vindt immers andere zaken belangrijk in werk en werkgeverschap dan een financial controller. Als je jouw vacaturetekst niet goed schrijft op wat de doelgroep belangrijk vindt, wordt succesvolle conversie lastig.

De juiste structuur

Vacatureteksten dienen ook de juiste structuur te hebben. Veel potentiële kandidaten ‘scannen’ een vacaturetekst. Bij een lange en onoverzichtelijke vacaturetekst verlies je sollicitanten omdat ze afhaken.

Schrijfstijl

Bij schrijfstijl wil je inderdaad een creatieve tekst schrijven, maar het gaat verder dan dat. Bij schrijfstijl zijn ook zaken van belang als cliché-woorden vermijden, discriminerende bewoordingen vermijden, niet te moeilijk schrijven etc.

Vindbaarheid

Als jouw vacature(tekst) niet gevonden wordt zul je geen sollicitanten genereren. Het vindbaar maken van jouw tekst is dus van groot belang. Denk hierbij aan de juiste functietitel, de juiste keywords in je tekst en dat ze vindbaar zijn voor Google for Jobs.

Een succesvolle vacaturetekst schrijven is dus meer dan alleen creatief schrijven. Creatief schrijven is niet iets wat je jezelf makkelijk aanleert. Het is vaak iets dat je hebt, of niet hebt. Gelukkig is creatief schrijven niet de doorslaggevende factor in vacatureteksten. Conversiegericht schrijven is dat wel.

Ben jij klaar om jouw vacatureteksten naar het volgende niveau te tillen?

Dit blog is geschreven door Sandor Snoeren

Eens sparren over het schrijven van conversiegerichte vacatureteksten?

Sandor Snoeren

Managing director