Categorieën
Jobmarketing

Referral alleen voor vacatures via medewerkers?!

Leestijd: 7 minuten

Binnen de meeste organisaties wordt referral ingezet om via eigen medewerkers vacatures te verspreiden. Op zich geen slecht idee omdat referral een bewezen succesvol wervingskanaal is. Maar met referral kan er nog veel meer dan alleen via medewerkers vacatures verspreiden.

Verspreiden van employerbrand content

Naast vacatures is het verspreiden van employerbrand content een andere vaak over het hoofd geziene toepassing van referral. Het activeren van bijv. een nieuw EVP is ideaal om via eigen medewerkers te doen. Dit heeft namelijk een aantal voordelen.

Allereerst is er niemand meer geloofwaardig dan de eigen medewerker. In plaats van een acteur laat je de monteur of de controller van de organisatie iets vertellen over het EVP. Dit is vele malen meer overtuigend dan een acteur of een collega die toevallig lekker kan babbelen.

Naast geloofwaardigheid levert de inzet van referral bij employerbranding ook een kostenvoordeel op. Doordat collega’s de EVP-boodschap verspreiden via bijv. social media kan hierop een forse besparing gerealiseerd worden. Wanneer je bedenkt dat een klick op een sponsored add van Linkedin je ongeveer 2 euro kost dan kan je vrij snel uitrekenen wat het je opbrengt als je collega’s dit gratis voor je doen.

Niet alleen medewerkers inzetten

Veel organisaties zetten alleen hun eigen medewerkers in binnen een referral programma. Er zijn echter veel meer netwerken die je als organisatie kunt inzetten om een zo groot mogelijke ‘olievlek’ te creëren. Hoe meer mensen immers deelnemen aan een referral actie hoe groter het netwerk is waarin content uiteindelijk verspreid kan worden.

Er zijn drie typen netwerken die je naast de eigen medewerkers kunt inzetten. Het eerste netwerk is het netwerk van kandidaten die je in het recruitmentproces hebt zitten of in de database/ATS. Vraag aan deze (oud) kandidaten of zij ook mensen in hun netwerk kennen die op een bepaalde vacature passen en je zult verbaasd zijn hoeveel extra kandidaten dit oplevert.

Het tweede netwerk dat je bij kan schakelen zijn klanten. Klanten hebben vaak al een relatie met je waarop je ook aan hen kan vragen om uit te kijken naar nieuwe collega’s. Zolang je niet in dezelfde vijver vist qua talent zul je ook merken dat klanten met je mee willen denken.

Het derde netwerk dat ingezet kan worden zijn leveranciers. Bijna elke organisatie heeft een aantal leveranciers waar men mee samen werkt. Ook deze leveranciers kan gevraagd worden om mee te kijken naar nieuwe collega’s. Vaak doen leveranciers dit ook graag om te investeren in de verdere klantrelatie.

Uit bovenstaande blijkt dat je veel meer uit referral kunt halen dan alleen via eigen medewerkers vacatures delen. We hopen dat je iets kunt met deze tips kunt om jouw referral strategie (nog) succesvoller te maken!

Nog meer weten over referral? Schrijf je dan in voor ons webinar van 16 mei.

Eens sparren over het schrijven van conversiegerichte vacatureteksten?

Sandor Snoeren

Managing director