Categorieën
Employer Branding

Wie zijn de meest favoriete werkgevers 2022

Leestijd: 9 minuten

Wat vindt de Nederlandse arbeidsmarkt van de werkgevers?

Voor de vijfde keer deden wij onderzoek naar de meest favoriete werkgevers van Nederland. Aan het onderzoek namen ruim 10.000 respondenten deel die via een afspiegeling van de Nederlandse arbeidsmarkt (CBS) geselecteerd zijn. In deze blog lees jij de meest opvallende conclusies. Download het overzicht van de ranking van de meest favoriete werkgevers 2022 (ook per werkveld) onderaan deze pagina.

Overheid blijft meest favoriete werkgever van 2022

Ook in de 2022 meting van de meest favoriete werkgevers blijft de overheid (Rijksoverheid, Gemeentes, Provinciale overheid, waterschappen etc.) de meest populaire werkgever. In de afgelopen vijf jaar was dit ook al het geval. Hierbij zien we wederom dat de overheid als één geheel favoriete werkgever van 2022 is, maar dat gemeentes in het bijzonder op plek twee staan. Hieruit blijkt dat van alle overheidsorganisaties gemeentes een aparte positie als favoriete werkgever innemen. Ergens is dit ook niet zo vreemd aangezien er ruim 330 gemeentes in Nederland zijn en zij dus een fijnmazige geografische spreiding in Nederland kennen. Daarmee is de kans groter dat zij sneller als werkgever herkend worden en in een groot aantal gevallen dus ook de voorkeur genieten vanuit de arbeidsmarkt.

De belastingdienst haalt binnen en de Politie verlegt de focus

Ondanks alle perikelen rondom het corporate merk van de belastingdienst zien we dat de Belastingdienst de snelste stijger is in de top 10 favoriete werkgevers (van plek 11 naar plek 6). De Belastingdienst blijft erin slagen om middels haar recruitment marketing campagnes succesvol haar werkgeversmerk met de arbeidsmarkt te communiceren en zo bekendheid en voorkeur te creëren.

Sterkste daler in de top 10 van de meest favoriete werkgevers 2022 is de Politie (van plek 3 naar plek 7). Verklaring hierin kan wellicht gevonden worden in het feit dat de politie in 2021 massa mediale campagnes op o.a. televisie draaide. In 2022 lijken zij minder aanwezig op massa mediale media waardoor de ‘top of mind herkenning’ wat onder druk is komen te staan. Dit effect laat overigens zien dat de intensiteit van arbeidsmarktcommunicatie iets doet met bekendheid, maar klaarblijkelijk ook met de voorkeur van de arbeidsmarkt voor bepaalde werkgevers.

Hoe lang blijft Corona zijn effect behouden?

Ook in 2022 zien we dat de overheid/zorg een favoriete werkgever is onder de doelgroep ‘bijbaan’ voor jongeren/studenten. Dit effect lijkt met name nog te wijten aan het na-ijl effect dat de overheid in grote getalen bijbaners voor test- en prikstraten heeft geworven. Hierin zagen we ook dat de overheid/zorg voor deze bijbanen boven het marktgemiddelde betaalde en aangezien salaris de belangrijkste workdriver voor bijbaners is verklaart dit de positie van overheid/zorg. Het gaat uiteraard interessant worden of overheid/zorg deze positie in 2023 ook weet te handhaven nu de test- en prikstraten grotendeels zijn afgeschaald.

Overigens stijgt Albert Heijn als ‘traditionele bijbaan’ werkgever het snelst van plek 8 naar 2.

ASML gooit hoge ogen onder de doelgroep data science

Wanneer we kijken naar snelste stijgers binnen specifieke werkvelden dan valt ASML op. Met een stijging van plek 17 naar plek 2 mengt ASML zich nadrukkelijk in de strijd om een van de meest schaarse en gezochte doelgroepen; de data scientisten. Het gaat interessant worden om te zien hoe ASML dit deel van de arbeidsmarkt verder naar zich toe weet te trekken. Ook de overall positie op plek 4 (vanaf plek 5) laat zien dat ASML hard op weg is een nog meer dominante speler in de arbeidsmarkt te worden. Gezien de groeiambitie van het bedrijf uit Veldhoven zal de wervingsdruk de komende jaren waarschijnlijk verder opgevoerd gaan worden.

Download het gehele overzicht per doelgroep

Wil je het overzicht van de meest favoriete werkgevers 2022 inzien? We hebben deze voor jou op een rijtje gezet. Download hieronder het overzicht (algemeen en per werkveld). Ben je benieuwd wat bekendheid, voorkeur en associaties voor jouw organisatie als werkgever zijn, check dan hier onze Graspr Imago tool. Volgend jaar zijn we er weer met de resultaten over 2023!

Download het overzicht meest favoriete werkgevers 2022 via het onderstaande formulier.

Benieuwd hoe wij jouw arbeidsmarktstrategie een boost geven?

Sandor Snoeren

Managing director